Samozamykacze GEZE, o których istnieniu zapominamy
Ten artykuł objaśnia rzecz, z którą spotykamy się na co dzień, a mianowicie w jaki sposób drzwi zamykają się same. Stoi za tym jeden niepozorny element, który jest niezwykle prosty w konstrukcji.
2023-02-02, 22:07

Samozamykacze GEZE, czyli cichy bohater dnia codziennego

Poruszając się po mieście, osiedlu, czy nawet własnym mieszkaniu ciągle przechodzimy z pomieszczenia do pomieszczenia. Raczej ciężko sobie wyobrazić przebywanie i funkcjonowanie w przestrzeni bezdrzwiowej. Ciągłe przeciągi i brak prywatności stałyby się niezwykle uporczywe. W tym momencie już niezwykle irytujące jest, kiedy ktoś nie zamyka za sobą drzwi. Potrzeba matką wynalazku i aby zaradzić takim sytuacjom, stworzono samozamykacze GEZE.

Co to jest samozamykacz GEZE?

Jest to bardzo proste w budowie metalowe urządzenie. To element montowany na skrzydle drzwi, który sprawia, że po otwarciu same się one zamykają. Nie ma tutaj żadnego skomplikowanego procesu, wystarczy jedynie odrobina ludzkiej siły, a samozamykacz GEZE sam robi resztę pracy. Podczas otwierania sprężyna w samozamykaczu jest naciągana, a potem ulega rozprężeniu, dzięki czemu drzwi same wracają do pierwotnego stanu. Taki mechanizm zamontować można zarówno na jednym, jak i dwóch skrzydłach drzwi.

samozamykacze GEZE

Kiedy zamontować samozamykacze GEZE?

Przydają się one w szczególności w miejscach o dużym natężeniu ruch jak centra handlowe (chociaż w większości dominują już drzwi, które otwierają i zamykają się same), kina, restauracje czy teatry. Samozamykacze GEZE ratują ludzkie nerwy zwłaszcza zimą, kiedy nie chcemy, aby zimny chłód przedostawał się do środka, powodując gęsią skórkę i niezadowolenie klientów.

Okucia Sklep